Labora Labyrinth Labora Labyrinth

Άρθρο της Βασιλικής Κουτρούμπα, συμβούλου σταδιοδρομίας της LABORA.

Πηγή: stentoras.gr

 

Η Γαλάζια Οικονομία αποτελεί μια νέα προσέγγιση στη βιώσιμη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων και αποτελεί έναν σημαντικότατο και αναπτυσσόμενο τομέα τόσο της ευρωπαϊκής και όσο και της εγχώριας οικονομίας. Σήμερα, περίπου 5,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται σε διάφορους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας, με τις προβλέψεις μάλιστα να δείχνουν πως ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα που προσφέρουν σπουδές σε σχετικούς γαλάζιους τομείς.

Τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας και επιλογές σπουδών για μαθητές στην Ελλάδα

Θαλάσσιες μεταφορές

Ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Γαλάζιας Οικονομίας και περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μεταφορά εμπορευμάτων, επιβατών και υπηρεσιών μέσω της θάλασσας. Πολλά από τα προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως τρόφιμα, καύσιμα, είδη ένδυσης και προϊόντα τεχνολογίας, μεταφέρονται μέσω των θαλάσσιων δρόμων. Επιπλέον, οι θαλάσσιες μεταφορές διευκολύνουν τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ διαφορετικών περιοχών και χωρών.

Ενδεικτικά αντικείμενα σπουδών: Ναυτιλιακών Σπουδών, Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, Ναυπηγών Μηχανικών κ.ά.

Θαλάσσια ενέργεια

Οι θάλασσες και οι ωκεανοί αποτελούν μια τεράστια πηγή καθαρής ενέργειας, μια «δεξαμενή» που εμπεριέχει θαλάσσια ρεύματα, κύματα, παλίρροιες, βιομάζα, θερμική ενέργεια κ.λπ. Η αξιοποίηση αυτού του δυναμικού για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, η παλιρροϊκή και η ηλιακή ενέργεια, ανοίγει νέες προοπτικές για τους μηχανικούς και τους ειδικούς στην ενέργεια. Η θαλάσσια ή ωκεάνια ενέργεια παρέχει σημαντικές ποσότητες καθαρής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην απεξάρτηση από τις μη βιώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα.

Ενδεικτικά αντικείμενα σπουδών: Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Συστημάτων Ενέργειας, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων κ.ά.

Τουρισμός

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας καθώς συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών αλλά και στη διατήρηση και στην προστασία του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων (π.χ. θαλάσσια πάρκα, υποβρύχια αρχαιολογικά ευρήματα). Αξιοσημείωτο είναι ότι προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες απασχόλησης σε διαφορετικούς τομείς, όπως η φιλοξενία, η εστίαση, οι τουριστικές υπηρεσίες, ο πολιτιστικός τομέας κ.ά.

Ενδεικτικά αντικείμενα σπουδών: Διοίκηση Τουρισμού, Τουριστικές Σπουδές κ.ά.

Αλιεία και υδατοκαλλιέργειες

Ο τομέας αυτός προσφέρει ευκαιρίες για τη διαχείριση και ανάπτυξη βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων καθώς και για την εκμετάλλευση υδατοκαλλιεργειών ενισχύοντας την παραγωγή ψαριών και θαλασσινών. Η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες αφενός ενισχύουν την οικονομία σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές αφετέρου αποτελούν μια βιώσιμη εναλλακτική για την αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων και προϊόντων θαλάσσιας προέλευσης, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση της υπεραλίευσης και των αρνητικών επιπτώσεών της στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ενδεικτικά αντικείμενα σπουδών: Αλιεία και Υδατοκαλλιέργειες, Γεωπονία κ.ά.

Θαλάσσια βιοτεχνολογία

Εστιάζει στην αξιοποίηση της βιοτεχνολογίας για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων και για τη βελτίωση της αειφορίας στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση βιοτεχνολογικών μεθόδων και τεχνικών για την καλλιέργεια, τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των θαλάσσιων οργανισμών για διάφορους σκοπούς.

Ενδεικτικά αντικείμενα σπουδών: Βιολογία, Βιοχημεία και Βιοτεχνολογία, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Ωκεανογραφία και Θαλάσσιες Βιοεπιστήμες κ.ά.

Η Γαλάζια Οικονομία δεν είναι μόνο ένας τομέας απασχόλησης, είναι και ένας τρόπος ζωής που σέβεται το περιβάλλον και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για τους μαθητές στην Ελλάδα, αποτελεί μια ευκαιρία να επιλέξουν σπουδές που όχι μόνο θα τους εξασφαλίσουν μια θέση στην αγορά εργασίας, αλλά θα τους κινητοποιήσουν προκειμένου να συμβάλουν στη διατήρηση των πλούσιων θαλάσσιων πόρων της χώρας μας.