Labora Labyrinth Labora Labyrinth

Άρθρο της Κατερίνας Ζησιάδη, συμβούλου σταδιοδρομίας της LABORA.

Πηγή: Skywalker

 

Ποια είναι η πρώτη κίνηση των περισσότερων ανθρώπων κάθε πρωί; Μα φυσικά το να πάρουν στα χέρια τους το κινητό τους και να δουν τι άλλαξε στα social media όσο αυτοί κοιμόντουσαν. Τα social media είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και η επιρροή τους, είναι συχνά τέτοια που αγγίζει τα όρια του εθισμού. Επιπλέον, η μανία να παρουσιάζει κανείς σε αυτά μια «τέλεια εικόνα» του εαυτού του, μπορεί να τον οδηγήσει σε κρίσεις άγχους ή ακόμα και σε κατάθλιψη. Οι φωνές των ειδικών που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, ολοένα και πληθαίνουν.

Αλλά και οι χρήστες έχουν αρχίσει να εκφράζουν όλο και περισσότερο την επιθυμία τους για ένα ψηφιακό διάλειμμα, μια αποχή από τα social media. Η ανάγκη για αποτοξίνωση από το διαδίκτυο, λοιπόν, διαμόρφωσε μια νέα τάση: την ψηφιακή αποτοξίνωση! Στην ουσία τα άτομα παροτρύνονται να σπάσουν τα δεσμά με την τεχνολογία, τις οθόνες και τα ηλεκτρονικά είδη που σχετίζονται με την εργασία και για ένα χρονικό διάστημα, αντί για το διαδίκτυο να περνούν τον χρόνο τους σε κοινωνικές δραστηριότητες και δραστηριότητες που προάγουν την ευεξία τους.

Η τάση αυτή φαίνεται πως επηρεάζει και την αγορά εργασίας, καθώς τα άτομα συχνά χρειάζονται βοήθεια και καθοδήγηση από ειδικούς στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τις εφαρμογές και τις συσκευές που τους απορροφούν. Αναδεικνύεται επομένως, η μεγάλη χρησιμότητα τόσο των συμβούλων που θα είναι ειδικοί στην ψηφιακή αποτοξίνωση, όσο και των αντίστοιχων και κατάλληλα διαμορφωμένων και εξοπλισμένων  καταλυμάτων. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για νέες εξειδικεύσεις τόσο στην Ψυχολογία όσο και στον Τουρισμό.

Σύμφωνα με μελέτες, οι εξαρτημένοι από το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τις ηλεκτρονικές συσκευές υφίστανται συνέπειες που δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες της εξάρτησης από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμπεριέλαβε τη «διαταραχή του gaming» στη λίστα με τις αναγνωρισμένες ψυχικές διαταραχές. Ένας κατάλληλα εξειδικευμένος Σύμβουλος Ψηφιακής Αποτοξίνωσης επομένως, θα μπορούσε, έχοντας κατανοήσει τον μηχανισμό εξάρτησης και τις συνακόλουθες επιπτώσεις που έχει στον χρήστη, να τον στηρίξει και να τον βοηθήσει να στρέψει το ενδιαφέρον του σε  δραστηριότητες απαλλαγμένες από την τεχνολογία όπως η άσκηση, η ανάγνωση βιβλίων, η μαγειρική κ.ά.

Ταυτόχρονα, καθώς οι ειδικοί ισχυρίζονται πως για τους περισσότερους από εμάς η ψηφιακή αποτοξίνωση είναι εφικτή μόνο αν αποτραβηχτούμε σε ένα tech-free προορισμό, αναδύεται η ανάγκη ύπαρξης κατάλληλα διαμορφωμένων κέντρων, ξενοδοχείων και θερέτρων τα οποία θα «αναγκάζουν» τους θαμώνες τους να μένουν μακριά από τους όποιους ψηφιακούς πειρασμούς. Μάλιστα, η τάση αυτή έχει υιοθετηθεί και από συμβατικά καταλύματα τα οποία, έχοντας αφουγκραστεί τα νέα δεδομένα, λανσάρουν την υπηρεσία «tech-free zones». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, είτε σε ολόκληρο το κατάλυμα, είτε σε κάποιους χώρους του, δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο, ούτε οθόνες ή ηλεκτρονικές συσκευές. Έτσι, οι θαμώνες τόσο των εξειδικευμένων κέντρων, όσο και των συμβατικών καταλυμάτων που προσφέρουν την εν λόγω υπηρεσία, ενθαρρύνονται να χαλαρώσουν, να διαβάσουν το βιβλίο τους, να απολαύσουν τη συζήτηση με τους υπόλοιπους ενοίκους ή να εμπλακούν σε δραστηριότητες που καμία σχέση δεν έχουν με την τεχνολογία.


Ετικέτες / / /