Labora Labyrinth Labora Labyrinth

Ο καθορισμός των ειδικότερων όρων και των προϋποθέσεων οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, η διαδικασία αναγνώρισης των πιστωτικών μονάδων των μετακινούμενων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας καθορίστηκαν με απόφαση που υπέγραψαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος.

Με την απόφαση υλοποιείται άλλη μια πρόβλεψη του ν. 4957/2022 για τη χορήγηση, για πρώτη φορά, της δυνατότητας στους προπτυχιακούς φοιτητές να γνωρίσουν και άλλα γνωστικά αντικείμενα, διευρύνοντας τους ακαδημαϊκούς τους ορίζοντες. Σκοπός του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών, το οποίο τίθεται σε λειτουργία από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, είναι η παροχή της δυνατότητας παρακολούθησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου Τμήματος/Μονοτμηματικής Σχολής άλλου ΑΕΙ από αυτό που είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής, η παροχή περισσότερων επιστημονικών και ακαδημαϊκών προοπτικών για φοιτητές, η καλλιέργεια πρόσθετων γνώσεων και δεξιοτήτων και η προαγωγή της διεπιστημονικότητας των σπουδών.

Ειδικότερα πεδία τα οποία αποτυπώνονται στην Υπουργική Απόφαση αφορούν σε ζητήματα όπως:

  • Ανώτατος αριθμός μετακινούμενων ανά πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου
  • Κατηγοριοποίηση των προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου για τις ανάγκες του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας
  • Δικαιούχοι και προϋποθέσεις συμμετοχής
  • Διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης αιτήσεων
  • Διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων
  • Χρονική διάρκεια μετακίνησης – Δικαιώματα μετακινούμενων φοιτητών/τριών
  • Αναγνώριση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, παρέχουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές μας να παρακολουθήσουν μαθήματα άλλων σχολών ίδιου ή διαφορετικού επιστημονικού πεδίου, εξερευνώντας νέα γνωστικά αντικείμενα, διευρύνοντας τις γνώσεις και τις προσλαμβάνουσές τους. Συνεχίζουμε την υλοποίηση του νόμου πλαισίου «Νέοι Ορίζοντες» για τα ΑΕΙ, δίνουμε νέες δυνατότητες και προοπτικές στους φοιτητές μας, εμπλουτίζουμε την ακαδημαϊκή μας κοινότητα, ενισχύουμε τα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα ως μοχλούς κοινωνικής κινητικότητας και καταλύτες αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας.»

Διαβάστε 15 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Πρόγραμμα Εσωτερικής Κινητικότητας Φοιτητών.

Δείτε εδώ την σχετική Υ.Α.

Η επιστημονική ομάδα της LABORA βοηθάει μαθητές, φοιτητές και ενήλικες να βρουν αυτό που τους ταιριάζει, μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού. Για να βρεις τα διαθέσιμα προγράμματα μας, πάτησε εδώ.

Για να επικοινωνήσεις μαζί μας ή να λύσουμε τις απορίες σου, κάλεσε μας εδώ.