Labora Labyrinth Labora Labyrinth

Με την αγορά εργασίας να μεταβάλλεται ραγδαία, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαρκώς νέες ανάγκες στις επιχειρήσεις, οι υποψήφιοι των πανελληνίων αλλά και οι φοιτητές καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες εξειδικεύσεις που προκύπτουν ώστε να έχουν άμεση απορρόφηση σε επαγγέλματα με διάρκεια.

Το iPaidia.gr σε συνεργασία με την εταιρεία Συμβούλων Σταδιοδρομίας LABORA, παρουσιάζει μία σειρά προτάσεων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε αντικείμενα που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια, ανά επιστημονικό πεδίο.

Η έρευνα αποτελεί έργο των συμβούλων σταδιοδρομίας Κωνσταντίνου Κότιου, Γιώργου Γατούδη και Δημήτρη Μπαρλάκα και εστιάζει στις νέες τάσεις που προβλέπουν διεπιστημονικότητα με στόχο την επαγγελματική προοπτική.

Το 2ο Επιστημονικό Πεδίο περιλαμβάνει σχολές θετικών επιστημών (τμήματα φυσικής, μαθηματικών κ.λπ.), μηχανικών (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.) καθώς και τεχνολογικών επιστημών (τμήματα ηλεκτρολόγων μηχανικών – μηχανικών υπολογιστών, μηχανολόγων μηχανικών, πληροφορικής κ.λπ.), με πληθώρα επιλογών που αγγίζει συνολικά τα 243 τμήματα.

Διαχρονικά οι περισσότερες επιλογές σπουδών που προσφέρονται εδώ, συνδέονται με την τεχνολογική πρόοδο και την μελλοντική προοπτική. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της αγοράς εργασίας, κάποιοι από τους κλάδους, που αναμένεται να «ανθίσουν» επαγγελματικά τα επόμενο διάστημα είναι οι εξής: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και Μηχανική Ρομποτική.

Οι «έξυπνες» επαγγελματικές διαδρομές για φοιτητές και αποφοίτους του 2ου επιστημονικού πεδίου

Στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που δημιουργούνται οι πολυτεχνικές σχολές και οι σχολές Πληροφορικής ανοίγουν ένα τεράστιο εύρος δυνατοτήτων μετά το πτυχίο, για τους υποψηφίους του 2ου επιστημονικού πεδίου προσφέροντας ευκαιρίες για νέες επαγγελματικές διαδρομές, πέραν των όσων γνώριζαν οι απόφοιτοί τους μέχρι σήμερα.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων σε συνδυασμό με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, επιτάσσουν την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Οι ΑΠΕ είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Ο ελλαδικός χώρος λόγω του κλίματος και του φυσικού πλούτου που διαθέτει προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους Μηχανικούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο Μηχανικός ΑΠΕ ασχολείται με τη μελέτη και ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, επιβλέπει εργασίες κατασκευής εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, ελέγχει και επιθεωρεί ενεργειακά συστήματα κ.λπ.

Προτεινόμενες σπουδές

Πτυχιούχοι όπως Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Χημικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, ΗΜΜΥ, Μηχανικοί Περιβάλλοντος είναι οι εξειδικευμένοι επιστήμονες που θα είναι σε θέση να εργαστούν σε έργα ΑΠΕ ως Μηχανικοί.

Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Η έντονη κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την μεγάλη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται στις πόλεις εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων και δραστηριοτήτων, καθιστούν φλέγον το ζήτημα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη έχει επινοήσει ορισμένα μοντέλα πόλεων, όπως η Πόλη Χαμηλού ή Μηδενικού Άνθρακα, η Ηλιακή Πόλη και οι οικισμοί που αντλούν την ενέργειά τους από τα Γεωθερμικά Φαινόμενα. Τα μοντέλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν λύσεις στο πρόβλημα της αστικής αειφορίας. Ένας βασικός παράγοντας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη αποτελεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Για το λόγο αυτό δίνεται μεγάλη βαρύτητα στον σχεδιασμό και την κατασκευή Βιώσιμων Κτιρίων. Ο Σχεδιαστής Βιώσιμων Κτιρίων στοχεύει στο σχεδιασμό κτιρίων με σεβασμό και με λιγότερες επιπτώσεις προς το περιβάλλον (το οικολογικό αποτύπωμα των κτιρίων, τα υλικά κατασκευής κ.λπ.).

Προτεινόμενες σπουδές

Πτυχιούχοι Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Αγρονόμοι και Τοπογράφοι Μηχανικοί, Μηχανικοί Χωροταξίας και Πολεοδομίας αποκτώντας κατάλληλη μεταπτυχιακή εξειδίκευση μπορούν να ασχοληθούν τόσο με το σχεδιασμό όσο και με την κατασκευή βιώσιμων κτιρίων.

Μηχανική Ρομποτική

Η Ρομποτική είναι ο κλάδος της επιστήμης που μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας, η οποία συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Με την ταχεία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα αυτοματοποιημένα ρομποτικά συστήματα και μηχανές αναμένεται να κυριαρχήσουν σε πολλές βιομηχανίες, οι οποίες υιοθετούν την αυτοματοποίηση για να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους. Ειδικότητες όπως ο Μηχανικός Ρομποτικών Συστημάτων και ο Μηχανικός Σχεδιασμού Αυτοματοποιημένων Προϊόντων που ασχολούνται με προγραμματισμό, προσομοίωση και ανάπτυξη βιομηχανικών συστημάτων και ρομπότ, αναμένεται να έχουν τεράστια ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Προτεινόμενες σπουδές

Στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σπουδές σε τμήματα όπως Πληροφορικής, Μηχανικών Πληροφορικής, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών αποτελούν μια ιδανική αφετηρία για την ενασχόληση με τον κλάδο της Μηχανικής Ρομποτικής.

Πηγή: ipaidia.gr

Η επιστημονική ομάδα της LABORA βοηθάει μαθητές, φοιτητές και ενήλικες να βρουν αυτό που τους ταιριάζει, μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού. Για να βρεις τα διαθέσιμα προγράμματα μας, πάτησε εδώ.

Για να επικοινωνήσεις μαζί μας ή να λύσουμε τις απορίες σου, κάλεσε μας εδώ.