Labora Labyrinth Labora Labyrinth

Οι τεχνολογικές αλλαγές που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια λόγω της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, μας έφεραν πιο κοντά στο μέλλον της αγοράς εργασίας και των επαγγελμάτων. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες αυτοματοποίησαν τις διαδικασίες σε ορισμένες θέσεις και βιομηχανίες (ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρουσία), δημιούργησαν όμως και νέες ευκαιρίες σε άλλες.

Η έξαρση της πανδημίας (Covid 19) επιτάχυνε αυτόν τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς, με αποτέλεσμα το προσδοκώμενο «αύριο» να μετατρέπεται σε αναγκαίο «σήμερα». Η επίδραση της στην Παγκόσμια Οικονομία είναι τεράστια, καθώς προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί αύξηση της ανεργίας (στην πλειοψηφία των κρατών) και όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών αντιθέσεων.

Στην έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για το μέλλον των επαγγελμάτων (The World Economic Forum’s Future of Jobs Report 2020), αναφέρεται πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με την έκθεση λοιπόν, το 80% των εργοδοτών αναμένεται να διατηρήσουν την τηλεργασία και να αυξήσουν τις ψηφιακές τους υπηρεσίες, ενώ το 50% αυτών, επιθυμούν να αυτοματοποιήσουν κάποιες θέσεις εργασίας, για να μειώσουν τα έξοδα τους και να αντέξουν στην οικονομική πίεση της πανδημίας.

Η αύξηση της τηλεργασίας αλλάζει επίσης τον ίδιο το χώρο εργασίας. Ενδεχομένως το μέλλον της , να υποστηρίζεται από υβριδικές προσεγγίσεις (με κάποιους να εργάζονται από απόσταση και κάποιους δια ζώσης). Ίσως αυτή η αναδυόμενη αγορά απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας, μας δώσει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε, αλλά και τη σημασία που έχει η εργασία στη ζωή μας .

Έως το 2025, αναμένεται η εξαφάνιση 85 εκατομμύριων θέσεων εργασίας (ή μάλλον η αντικατάσταση τους από ρομπότ), σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε 15 βιομηχανίες και 26 χώρες. Την ίδια στιγμή όμως, διαφαίνοται 97 εκατομμύρια νέες θέσεις, προσαρμοσμένες στο νέο εργασιακό μοντέλο, που θέλει τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, τόσο σε αναδυόμενες βιομηχανίες όπως τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) κ.λπ., όσο και σε παραδοσιακούς ρόλους, όπως σε θέσεις πωλήσεων marketing κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, τα 10 επαγγέλματα που θα εμφανίσουν τεράστια ζήτηση ως το 2025 (σύμφωνα πάντα με την Έκθεση), λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και της εμφάνισης του Covid19, είναι:

  1. Αναλυτές και Επιστήμονες Δεδομένων
  2. Ειδικοί στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στη Μηχανική Μάθηση
  3. Ειδικοί στα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data)
  4. Ειδικοί στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ
  5. Ειδικοί στην Αυτοματοποίηση Διεργασιών
  6. Επαγγελματίες στην Ανάπτυξη Επιχειρήσεων
  7. Ειδικοί στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
  8. Αναλυτές Ασφάλειας Πληροφοριών
  9. Προγραμματιστές Λογισμικού και Εφαρμογών
  10. Ειδικοί στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων

 

Από την άλλη, τα 10 επαγγέλματα των οποίων η ζήτηση στην αγορά εργασίας αναμένεται να μειωθεί είναι:

  1. Υπάλληλοι Εισαγωγής Δεδομένων
  2. Γραμματειακή Υποστήριξη
  3. Υπάλληλοι σε Τμήματα Λογιστηρίου και Μισθοδοσίας
  4. Λογιστές και Ελεγκτές
  5. Εργάτες σε Γραμμές Παραγωγής και Εργοστάσια
  6. Διοικητικοί Υπάλληλοι και Διευθυντές Υπηρεσιών
  7. Υπάλληλοι Εξυπηρέτησης Πελατών
  8. Διευθυντές Τμημάτων και Λειτουργιών
  9. Επισκευαστές Μηχανών και Μηχανημάτων
  10. Υπάλληλοι Καταγραφής Υλικών και Αποθήκευσης Αποθεμάτων

 

Επεξεργασία – Επιμέλεια: Γατούδης Γιώργος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων LABORA.

Η επιστημονική ομάδα της LABORA βοηθάει μαθητές, φοιτητές και ενήλικες να βρουν αυτό που τους ταιριάζει, μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού. Για να βρεις τα διαθέσιμα προγράμματα μας, πάτησε εδώ.

Για να επικοινωνήσεις μαζί μας ή να λύσουμε τις απορίες σου, κάλεσε μας εδώ.