Labora Labyrinth Labora Labyrinth

Η περίοδος των εξετάσεων είναι μια από τις πιο πιεστικές, μια και η μελέτη αποτελεί ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό και δύσκολο έργο για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και εκπαιδευτικής βαθμίδας. Απαιτεί τόσο χρόνο, όσο και υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης με σκοπό την καλύτερη εμπέδωση και απομνημόνευση της ύλης. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι πάντα κάτι εύκολο, ούτε ρυθμίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα ευχάριστα νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί η κατάσταση, κάνοντας την ώρα της μελέτης αποτελεσματικότερη μέσα από τρεις μικρές συμβουλές.

 

  • Οργάνωσε το χώρο και το χρόνο σου!

Προτού ξεκινήσεις να διαβάζεις, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις ένα χώρο που ιδανικά θα είσαι μόνος σου, θα έχει ησυχία και θα αισθάνεσαι άνετα. Δεύτερον, χρειάζεται ο χώρος αυτός να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο τακτοποιημένος γίνεται. Κι αυτό, γιατί το ανθρώπινο μάτι έχει την τάση να αποσπάται εύκολα από οτιδήποτε καλύπτει το οπτικό του πεδίο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκέντρωση την ώρα της μελέτης. Για αυτό, όσο πιο καθαρός και μαζεμένος είναι ένας χώρος, τόσο δυσκολότερα θα αποσυντονίζεται ο εγκέφαλος πχ. από στοίβες από βιβλία, σημειώσεις κ.α.  Ακόμη, φρόντισε να έχεις κοντά σου μόνο τα απαραίτητα, όπως σημειώσεις του μαθήματος, στύλο, υπογραμμιστικούς μαρκαδόρους και νερό, για να μένεις ενυδατωμένος. 

Αφού επιλέξεις και προετοιμάσεις κατάλληλα τον χώρο μελέτης σου, ήρθε η ώρα να ρυθμίσεις το χρόνο που θα διαβάσεις. Τι θα πει αυτό! Το διάβασμα χρειάζεται κάποια ώρα για να ολοκληρωθεί, κάτι που ρυθμίζεται από τον όγκο της διδαχθείσας ύλης και τις δυνατότητες του καθενός. Συνεπώς, πρέπει να βρεις τις ώρες εκείνες της ημέρας που ο εγκέφαλος σου είναι περισσότερο ξεκούραστος και λειτουργικός, ώστε να μπορείς να μαθαίνεις την ύλη σου γρηγορότερα και πληρέστερα, ενώ πρέπει να αφιερώσεις και τον απαραίτητο χρόνο διαβάσματος, χωρίς ενδιάμεσες διακοπές και περισπασμούς (όπως το κινητό).

  • Εξέτασε τον εαυτό σου!

Η μάθηση είναι εμπειρία και για να μπορέσεις να μάθεις κάτι χρειάζεται να δημιουργήσεις αναμνήσεις. Ο εγκέφαλος μας, για να μπορέσει να ανασύρει μια πληροφορία,  χρειάζεται να την θεωρήσει σημαντική. Για να διαβάσεις αποδοτικότερα και να αυξήσεις τη συγκέντρωσή σου, είναι σημαντικό να εξετάζεις  τον εαυτό σου για την πρόοδο του. Πως; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι όπως η τεχνική flashcards, που καταγράφεις την πληροφορία σε κάρτες, έχοντας από τη μια πλευρά την ερώτηση και στην άλλη την απάντηση που αντιστοιχεί, ή λέγοντας δυνατά κάθε μία παράγραφο ή ζητώντας από ένα άλλο πρόσωπο (αδέρφια, γονείς, φίλους) βοήθεια μέσα από την μέθοδο ερωταπαντήσεων.  Με αυτό τον τρόπο, κάνεις ταυτόχρονα επανάληψη και εντοπίζεις τα κενά στο διάβασμα σου έγκαιρα. Να θυμάσαι πως όσες φορές κι αν διαβάσεις κάτι, νομίζοντας πως το κατανόησες, δεν το έχεις μάθει, γιατί δεν έχεις εξασκήσει τη μνήμη σου ενεργά. 

  • Κράταγε σημειώσεις!

Μία κλασική συμβουλή για αποδοτικότερο διάβασμα είναι οι σημειώσεις, αλλά πως αυτές πρέπει να κρατούνται και τι οφέλη έχουν; Οι σημειώσεις, αρχικά, λειτουργούν σε δύο επίπεδα. Από τη μία μεριά, μας βοηθούν να οργανώσουμε την ύλη, χωρίζοντας τη σε μικρότερα κομμάτια, ώστε αυτή να γίνεται κατανοητή ευκολότερα και να μην καθίσταται εξαντλητική η διαδικασία του διαβάσματος. Από την άλλη, επικεντρώνουν την προσοχή μας στα καίρια σημεία του μαθήματος και βοηθούν στην ταχύτερη εμπέδωση και αποστήθισή του. Για να κρατάς σωστά σημειώσεις χρειάζεται να προσέξεις τα εξής: α) αντί απλά να διαβάζεις και να υπογραμμίζεις, προσπάθησε να επεξεργαστείς την πληροφορία, κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό σου, και μετατρέποντάς τες σε τίτλους ή επικεφαλίδες παραγράφων, β) χρησιμοποίησε φωσφοριζέ μαρκαδόρους, που τραβούν την προσοχή, ώστε το μάτι να επικεντρώνεται στα σημαντικά αυτά σημεία, γ) χρησιμοποίησε απλό λεξιλόγιο και αποτύπωσε περιληπτικά το περιεχόμενο κάθε παραγράφου, δ) φτιάξε χάρτες σημειώσεων ή χρησιμοποίησε εικόνες, ε) κράτησε σημειώσεις και την ώρα του μαθήματος, αφού ο καθηγητής δίνει επιπλέον πληροφορίες και στ) οργάνωσε τις σημειώσεις σου είτε στον υπολογιστή ή σε φακέλους ή χρησιμοποιήστε διαφορετικά μπλοκ σημειώσεων για κάθε μάθημα.

Η επιστημονική ομάδα της LABORA βοηθάει μαθητές, φοιτητές και ενήλικες να βρουν αυτό που τους ταιριάζει, μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού. Για να βρεις τα διαθέσιμα προγράμματα μας, πάτησε εδώ.

Για να επικοινωνήσεις μαζί μας ή να λύσουμε τις απορίες σου, κάλεσε μας εδώ.


Ετικέτες / / / /